Central Gate voor vrachtwagens

North Sea Port neemt zich voor in Borsele een Central Gate te realiseren, een plaats om vrachtwagens te ontvangen, te verzamelen en diensten aan te leveren.

Uit onafhankelijk locatieonderzoek blijkt dat het gebied in Borsele tussen de Westerscheldetunnelweg, Sloeweg, Driedijk en de Borselsedijk de meest geschikte locatie is als centrale toegang tot terminals in het Sloegebied, en als veilige rust- en overnachtingsplaats voor vrachtwagenchauffeurs. 

Central gate zal optimaal bereikbaar zijn voor vrachtwagens die het havengebied passeren of als eindbestemming hebben. Chauffeurs kunnen zich vooraf aanmelden, waardoor ze wachttijden bij de terminals vermijden. Bovendien biedt Central Gate chauffeurs de mogelijkheid om te voldoen aan de 45-uren rustnorm langs een van de belangrijkste Nederlands-Vlaamse transportcorridors. 

Met deze maatregelen verhindert North Sea Port wildparkeren in de regio en verbetert het havenbedrijf de veiligheid en leefbaarheid in en rond het havengebied. 

Innovatie en duurzaamheid 

Bij de ontwikkeling van Central Gate stimuleert North Sea Port de toepassing van innovatieve en duurzame technieken, zoals alternatieve brandstoffen en laadpalen voor vrachtwagens. Een centrale servicelocatie en efficiënt ruimtegebruik dragen bij tot de ontwikkelingen in de logistieke sector en de energietransitie. 

Het initiatief past volledig in de nationale agenda’s voor duurzaamheid en energietransitie en bij de ambities van de Topsector Logistiek in Nederland. 

North Sea Port ontvangt subsidies van de provincie Zeeland (voor innovatie- en duurzaamheidstechnieken) en de Europese Unie (voor infrastructuurinrichting). Er wordt onderzoek gedaan naar de faciliteiten die door de industriële en logistieke bedrijven in de haven gewenst zijn, zoals een tankstation, restaurant of overnachtingsmogelijkheid. 

In de loop van 2022 zou de Central Gate operationeel zijn.