Nieuwe Meulestedebrug over het Kanaal Gent-Terneuzen in Gent

De huidige Meulestedebrug in Gent werd gebouwd in de jaren ’50. De brug is sterk verouderd en aan vervanging toe. Op die plaats komt er een nieuwe brug die bestaat uit twee afzonderlijk beweegbare delen - één voor elke rijrichting. De start van de werken is voorzien in 2021.

Ingrijpende werken: hinder tot 2025

De werken zijn ingrijpend zijn en duren vijf jaar. De voorbereidingen starten in het voorjaar van 2021 en na de zomer van 2021 zijn de werkzaamheden op het terrein zichtbaar. In 2025 moet het werk klaar zijn.

Twee bruggen, vijf rijstroken

De nieuwe, geheel witte, Meulestedebrug zal bijna drie keer zo breed zijn als de huidige. De bestaande brug wordt vervangen door een nieuwe beweegbare brug met 5 rijstroken en een doorvaartbreedte van 20 meter.

Er komt een tweelingbrug die zal bestaan uit twee afzonderlijk beweegbare brugdelen. Op de noordelijke brughelft komen drie rijstroken, op de zuidelijke twee. Bij onderhoud of herstellingen aan één brughelft kan het verkeer dus steeds in beide richtingen blijven rijden..

Meer rijstroken betekent een vlottere verkeersafwikkeling. Fietsers en voetgangers zullen op de rechteroever (Meulestedekaai) onder de brug door kunnen.

De Vlaamse Waterweg zal de brug vanop afstand bedienen vanuit een verkeerscentrale aan de binnenvaartsluis van Evergem.

Meer dan een brug: herinrichtingomgeving

Door het verbreden van de brug dient ook de omgeving heringericht te worden: de wegen (naar de brug), rioleringsstelsel en de kademuren.

Cruciale verbinding in havengebied North Sea Port

De Meulestedebrug ligt helemaal in het zuiden van het havengebied van North Sea Port, op de rand van het stadscentrum van Gent. De brug vormt een belangrijke schakel in de ontsluiting van de haven, want het verkeer kan via de brug van de ene oever van het Kanaal Gent-Terneuzen naar de andere rijden, tussen de R4-West en R4-Oost. De brug is één van de weinige verbindingen tussen beide oevers.