Binnenvaart

North Sea Port ligt centraal in het West-Europese waterwegennet en sluit vlot aan op de Rijn, de belangrijkste verkeersader voor de binnenvaart in Europa. Via het Rijn-Main-Donaukanaal kunnen binnenschepen zelfs tot aan de Zwarte Zee varen zonder een meter over zee te moeten afleggen. Alle naburige havens zijn makkelijk bereikbaar. Voor een vlotte en veilige doorgang, hebben we hier alles wat de binnenvaart nodig heeft op een rij gezet. Van planningen en kaaioverzichten tot tools en tarieven.

Registratie binnenvaart

Binnenvaartschepen die via de sluis in Terneuzen het Kanaal Gent-Terneuzen willen opvaren, dienen zich aan te melden bij North Sea Port. Dit dient te gebeuren via marifoonkanaal 78. 

Vanaf 1 maart 2021 is het op alle Vlaamse waterwegen voor binnenvaartschippers die gevaarlijke goederen vervoeren verplicht om reis- en ladinggegevens digitaal te melden. In North Sea Port in Vlissingen en Terneuzen is digitaal melden al langer verplicht voor tank- en containtervaart.

Lees hier meer over de registratie binnenvaart en de verplichte digitale meldplicht. 

Tools

Om de doorgang voor de binnenvaart in North Sea Port vlot te laten verlopen, bieden we een aantal tools aan. Zo is er de Harmonie-app, beschikbaar via Appstore of GooglePlay, een registratietool voor de binnenvaart. De app vermindert het administratieproces voor schippers en geeft North Sea Port volledige en tijdige informatie over het verblijf in de haven.

Via Sluisplanning kan je geplande schuttingen zien en de bezetting van de lig- en wachtplaatsen in de sluis. Voor het Gentse deel van North Sea Port dien je een aanvraag voor het gebruik van de openbare kaaien in door middel van een formulier.

Voorzieningen

North Sea Port biedt in het hele havengebied diverse voorzieningen aan om de doorgang en het verblijf in de havens zo aangenaam mogelijk te maken.

We geven bijvoorbeeld actuele ligplaatsinformatie via een interactieve kaart. Hierin vind je onder meer de functie van de ligplaats of de maximale diepgang op die plek.

Om in te zetten op het verbeteren van de luchtkwaliteit in de haven en geluidsoverlast tegen te gaan, zijn er diverse walstroomkasten beschikbaar. Je kan hier meer informatie vinden en een overzicht van alle walstroompunten op een interactieve kaart.

Alle voorzieningen in North Sea Port voor de binnenvaart, vind je hier terug.

10-dagentarief

Vanaf 1 januari 2021 kan de binnenvaart gebruik maken van een 10-dagentarief. Dit is conform het huidige 7-dagentarief, waarbij schepen 3 dagen langer mogen liggen voor hetzelfde geld mits er overslag wordt gedaan. 

Tegemoetkoming duwbaktrackers

North Sea Port en Port of Antwerp willen duwvaartondernemingen aanmoedigen om te investeren in duwbaktrackers. Dat doen ze door een financiële tegemoetkoming aan te bieden. Hiermee kan een tracker worden vergoed tot 50% van de aankoopprijs met een maximum van 200 euro.

Meer weten? Of een aanvraag indienen? Bekijk dan snel de voorwaarden en het aanvraagformulier. 

Automatic Identification System (AIS)

In het gehele beheersgebied van North Sea Port zijn binnenvaartschepen verplicht om het Automatic Identification System (AIS) te gebruiken. Dit bevordert de veiligheid in het havengebied.

Het gebruik van AIS is per 1 november 2019 ook verplicht gesteld in het havengebied van Terneuzen. Daarmee werd de cirkel qua AIS verplichting in North Sea Port rond, en geldt de verplichting van Vlissingen tot en met Gent. 

Bekendmaking van de Nautische Aanwijzing