Nieuws

DSV breidt met nieuw duurzaam magazijn haar gezondheidscluster verder uit in North Sea Port

Gepubliceerd op di 17 okt 2023
DSV start met de bouw van een nieuw magazijn van 110.000 m² aan het Gentse Kluizendok. 350 extra jobs, een duurzaam magazijn, zowat de aantrekkelijkste werkplek in de Gentse logistiek, perfecte temperatuurregelingen en geautomatiseerde oplossingen springen hierbij in het oog.

DSV bouwt het meest duurzame pharmamagazijn op dit moment in de Benelux, uiteraard zonder gasaansluiting en voorzien van zonnepanelen. De focus ligt volledig op de opslag en distributie voor één van de meest vitale sectoren in onze economie: de gezondheidszorg (‘healthcare’). Denk hierbij aan materialen voor klinische proeven, geneesmiddelen voor mensen, medische apparaten, natuurlijke gezondheidsproducten, diergeneesmiddelen en farmaceutische grondstoffen.

Op een terrein van 18 hectare zal er voor 110.000 m2 loodsen worden gebouwd. Deze nieuwe investering wordt gerealiseerd aan het Kluizendok, op de linkeroever van het Gentse deel van North Sea Port. Van hieruit kunnen deze goederen van en naar het Europese achterland worden vervoerd via wegtransport, met zeeschepen, binnenvaartschepen of per spoor. Als multimodale haven ligt North Sea Port immers op de kruisingen van al deze vervoersmogelijkheden.

Perfecte temperatuurregeling

Met haar logistieke diensten voorziet DSV in het nieuwe magazijn verschillende temperatuurregelingen voor farmaceutische producten bij elke stap in het proces. Het gebouw zal 6.000 m² temperatuurgecontroleerde opslagruimtes bevatten met omgevingstemperaturen van 2-8°C, -20°C en -40°C. Het nieuwe magazijn wordt gecertificeerd (Pharma QMS en GDP) zodat DSV er de gevoelige producten kan opslaan en distribueren overeenkomstig de geldende mondiale normen en regelgeving. Een afzonderlijk gedeelte dient voor de opslag en distributie van gevaarlijke goederen. Het magazijn is voorzien van maar liefst 110 docks waar vrachtwagens kunnen laden en lossen.

Doorgedreven automatisatie

De klanten van DSV kunnen eenvoudig in real time de voorraden controleren en leveringen beheren. Een reeks geautomatiseerde oplossingen biedt er meer flexibiliteit in de zorglogistiek en er wordt onder meer gebruik gemaakt van geleide voertuigen. Het magazijn is ook voorzien van een automatisch opslag- en orderverzamelsysteem (‘AutoStore’) waardoor er sneller en efficiënter kan worden gewerkt. Hierdoor is er minder ruimte nodig en het is bovendien energiezuiniger. In het magazijn worden ook activiteiten met toegevoegde waarde (Value Added Logistics) uitgevoerd zoals het maken van displays, ‘shrinking’, verpakkings- en etiketteringsdiensten.

Peter van der Maas, Executive Vice President, DSV Solutions Benelux: “DSV is enorm verheugd te kunnen starten met de bouw in Gent van het meest duurzame warehouse binnen de healthcare. Dit ultramoderne warehouse zal onze klanten voorzien van alle faciliteiten welke zij nu én in de toekomst nodig hebben om hun groeiambities te kunnen realiseren. Dat doen we samen met onze collega’s voor wie dit de aantrekkelijkste werkplek binnen de logistiek in de regio Gent wordt.”

Aantrekkelijke werkplek

Met het nieuwe magazijn wil DSV de meest aantrekkelijke werkplek binnen de logistiek in de Gentse regio worden waarbij rekening wordt gehouden met de wensen van de huidige alsook de toekomstige generaties werknemers. Er kunnen 350 collega’s aan de slag. Die zullen 24/7 over een onbemande catering beschikken. Naast oplaadmogelijkheden voor vrachtwagens zijn die ook voorzien voor personenwagens. Parkeren gebeurt onder meer op het dak van het magazijn – zo wordt er zuinig met de ruimte omgesprongen.

Daan Schalck, CEO North Sea Port: “Samen met DSV bouwen we de logistieke poot in North Sea Port almaar verder uit. Deze nieuwe investering zorgt niet enkel voor extra jobs, het geeft ook blijk van het volste vertrouwen in wat we als haven te bieden hebben inzake locatie, infrastructuur en achterlandverbindingen richting Europa.”