Nieuws

Gedoogperiode elektronisch melden verlengd

Gepubliceerd op ma 12 jun 2023
In Vlaanderen geldt een algemene elektronische meldplicht voor de hele binnenvaart. Dat betekent dat schippers op de Vlaamse waterwegen reis-, schip- en laadgegevens elektronisch moeten melden via meldsoftware aan boord en dat vóór aanvang van de reis.

In North Sea Port is elektronisch melden al vanaf 2022 de standaard en/of verplicht. 70% van de schippers meldt nu al elektronisch. Om de overige 30% de tijd te geven om zich aan te passen, heeft De Vlaamse Waterweg nv de gedoogperiode verlengd tot 1 januari 2024.

Eenvoudig aanmelden voor de hele reis

Elektronisch melden is eenvoudig en kan vaak via bestaande software aan boord. Hiervoor zijn (gratis) softpakketten beschikbaar, zowel voor desktop als smartphone. De gemelde gegevens worden door eRIBa bovendien automatisch doorgestuurd naar alle vaarwegautoriteiten op de route. Hierdoor hoeven schippers hun gegevens maar één keer in te voeren en bij aankomst alleen nog te bevestigen aan de waterwegbeheerders.

Meer info over elektronisch melden vind je op eriba-platform.be.

Meer weten? Bezoek een infosessie

Dit najaar organiseert De Vlaamse Waterweg nv infosessies over elektronisch melden. Deze infosessies worden gehouden in Schipperswelzijn (Antwerpen) op:

  • Vrijdag 8 september van 13u tot 15u
  • Zaterdag 9 september van 10u tot 12u
  • Vrijdag 6 oktober van 13u tot 15u
  • Vrijdag 17 november van 13u tot 15u
  • Zaterdag 18 november van 10u tot 12u

De focus van de sessies ligt op de manier waarop je moet melden, met concrete instructies voor BICS en Riverguide.

Inschrijven voor een infosessie kan via de website eriba-platform.be/infosessies.