Nieuws

Gentse Feesten: gratis rondvaarten in Gentse deel van North Sea Port

Gepubliceerd op di 20 jun 2023
Ook dit jaar organiseert North Sea Port tijdens de Gentse Feesten haar traditionele rondvaarten in Gent. Van zondag 16 juli tot en met zondag 23 juli 2023 vaart het jacht 'Jacob van Artevelde' maar liefst drie keer per dag uit. De rondvaarten zijn gratis, maar inschrijven is wel verplicht.

In totaal zullen bijna 2.000 passagiers vanop het water het Gentse deel van North Sea Port van binnenuit beleven: van aan de Rigakaai – aan de rand van het centrum van Gent - tot aan Zelzate aan de Nederlands-Belgische grens.

Vertrek aan de Rigakaai: drie afvaarten per dag

De ‘Jacob van Artevelde’ vertrekt aan de Rigakaai (tegenover ‘Weba’ en ‘Decathlon’) in Gent. De rondvaarten vinden dagelijks plaats om 10.30 uur, 13.30 uur en 16 uur. De trip duurt anderhalf uur. Tijdens de rondvaart geeft een gids uitleg over de haven en over wat er op de kaaien en het water te zien is. Per rondvaart kunnen er 70 passagiers aan boord.

Gratis, maar inschrijven is verplicht

De rondvaarten zijn gratis, maar inschrijven is wel verplicht via www.northseaport.com/gentsefeesten en telefonisch via Gentinfo (tel. +32 (0)9 210 10 10). Per reservatie kan men maximaal 6 personen tegelijk inschrijven.

Het jacht is toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Men dient zelf - eventueel onder begeleiding - een aantal passen te kunnen zetten om het schip te betreden. Er is een aangepast toilet.

Van dok naar dok varen

Het vertrekpunt van de rondvaart is de Rigakaai langs het Grootdok aan het zuidelijkste punt van North Sea Port in Gent. De 'Jacob van Artevelde' vaart vanuit het meer dan 100 jaar oude Grootdok richting Kluizendok en terug. Onderweg ziet men onder meer zeeschepen, binnenvaartschepen, chemische bedrijven, de Ringvaart rond Gent, bergen schroot, het Sifferdok met de assemblagefabriek van Volvo Car, de sinaasappelsapterminals en graansilo’s, het Mercatordok vanwaar grote schepen met rollend materieel op en af naar Zweden en Noorwegen varen, de bedrijven aan het Rodenhuizedok die biobrandstof maken, ArcelorMittal Belgium, het Kluizendok met de containerterminal en tal van overslagkades.

Rondvaarten, het hele jaar door

De voorbije jaren waren deze rondvaarten tijdens de Gentse Feesten snel volzet. Geen nood, het hele jaar door biedt North Sea Port rondvaarten aan: in Vlissingen, van Gent naar Terneuzen en van Terneuzen naar Gent. Hiervoor inschrijven kan via www.northseaport.com/bezoekdehaven#z140

In totaal bezoeken jaarlijks 10.000 mensen gratis het grensoverschrijdende havengebied van North Sea Port via een rondvaart.