Nieuws

Havendagen North Sea Port 2023: beleef de haven van binnenuit op zaterdag 6 mei in Vlissingen en Terneuzen en op zondag 7 mei in Gent

Gepubliceerd op di 11 apr 2023
Tijdens de Havendagen 2023 kan je North Sea Port van binnenuit beleven. Op zaterdag 6 mei kan je op bezoek in Vlissingen en Terneuzen, en op zondag 7 mei in Gent. Er is heel wat te doen: bezoeken aan een 80-tal bedrijven, virtuele rondleidingen, demonstraties en rondvaarten.

North Sea Port, da’s de grensoverschrijdende haven van Vlissingen, Terneuzen en Gent. Sinds vijf jaar is dit één Nederlands-Vlaamse fusiehaven. North Sea Port is de tiende grootste haven van Europa. Het 60 km lange havengebied is goed voor 550 bedrijven en 102.000 (in)directe jobs.

Tijdens de Havendagen in North Sea Port kan je op vier locaties terecht: in Vlissingen en Terneuzen op zaterdag 6 mei, en op de Rigakaai en het Kluizendok in Gent op zondag 7 mei. Daar worden 'Havendagdorpen' ingericht met activiteiten op de kade en naast het dok. De Havendagen zijn een unieke kans om op plaatsen te vertoeven waar je anders niet mag komen, en om bij de vele deelnemende bedrijven te zien hoe innovatief en duurzaam er wordt gewerkt. Schrijf je in voor de bedrijfsbezoeken en de rondvaarten of kom gewoon langs in een van de Havendagdorpen. Hieronder vind je een greep uit het uitgebreide programma.

Vlissingen

In het Havendagdorp op het terrein bij Damen Shiprepair in Vlissingen kan je door een VR-bril de kerncentrale van Borssele bekijken. Je kan er een kraan besturen en een loodsladder beklimmen alsof je zelf een schip op klimt. Maak er kennis met wat de douane en de Koninklijke Marechaussee in de haven doen, en geniet van de Zeeuwse heftruck Cup (of doe mee!). Tijdens de bedrijfsbezoeken kom je meer te weten over radioactief afval, de onderstellen van windparken op zee, een volautomatische containerterminal, de op- en overslag van droge bulkgoederen. Je kan meevaren met de Westerschelde Ferry en op de foto met een reuzehavenkraan.

Terneuzen

In het Havendagdorp in Terneuzen, aan het Portaal van Vlaanderen, kan je een binnenvaartschip bezoeken, met een treintje over de Nieuwe Sluis in aanbouw rijden, naar duikdemonstraties kijken of een demonstratie touwen splitsen meemaken. Met een kraansimulator zie je de op- en overslag van containers op een zeeschip. Bij de bedrijven zie je hoe verpakkingen voor de voedselindustrie worden gemaakt en opgeslagen in een geautomatiseerd hoogbouwmagazijn. Je kan een bustour boeken naar het Terneuzen Industriepark waar de bedrijven bouwstenen voor consumptiegoederen maken. Ontdek hoe klein chemisch afval wordt verwerkt en hoe gerecycleerd staal wordt gebruikt voor peperdure auto’s. Maak kennis met de op- en overslag van droge bulkgoederen of ga op de foto met een reuzehavenkraan. Of boek je rondvaart op het Kanaal Gent-Terneuzen en vaar mee langs de werkzaamheden van de Nieuwe Sluis, een van de grootste ter wereld.

Gent

In Gent kan je aan de Rigakaai mee op een rondvaart naar het Mercatordok en met een zeilboot in het Grootdok varen. Bezoek er een schip of vaar virtueel mee op zee. Kom meer te weten over het verband tussen de haven en het transport van goederen per spoor. Ontdek het aanbod van studierichtingen die je voorbereiden op een job op het water, of ontdek enkele beroepen in de haven. Kijk naar demonstraties van de scheepvaartpolitie en de brandweer. Ontdek op een peilboot hoe diep het water is. Je kan ook meerijden met een elektrische truck en materiaal bewonderen waarmee bulkschepen worden gelost en geladen. Maak kennis met de digitalisering van de maritieme wereld en de wereld van motoren voor schepen. Neem plaats in een kraan of zie hoe de douane, met een hondenteam, goederen inspecteert. Of maak kennis met tal van innovaties uit de haven- en maritieme sector zoals schepen en treinen die autonoom varen, drones en robots. Zie op een terminal een zeeschip uit Göteborg toekomen en goederen lossen en ontdek er de nieuwste elektrische Volvo’s.

Aan het Kluizendok in Gent kan je ook van een rondvaart genieten. Ontdek er zelf wat de gevaren van een dode hoek van een vrachtwagen zijn. Neem plaats in een telekraan of een vrachtwagen. Bezoek een sleepboot en maak kennis met de wereld van windmolens. Rij mee met een trein of bewonder de drukte op de multimodale terminal waar treinen komen, zeeschepen en binnenvaartschepen goederen lossen en laden. Leer alles over chemische producten op basis van hernieuwbare grondstoffen.

In Gent maakt de Havendag deel uit van de Vlaamse Havendag waarop je ook de andere Vlaamse havens Port of Antwerp-Bruges en Haven Oostende kunt bezoeken.

Je dag start in een Havendagdorp: boek vooraf je bedrijfsbezoeken en rondvaarten

Wil je in Vlissingen, Terneuzen of in Gent naar de Havendagen? Kom dan eerst naar het Havendagdorp waar heel wat te beleven valt. Kom liefst te voet of met de fiets. Parkeren kan enkel op de voorziene parkings.

Van op het Havendagdorp begint je bezoek aan een van de vele bedrijven. Voor een heel aantal bedrijfsbezoeken dien je je wel vooraf in te schrijven. Enkel met deze reservatie kan je dan bij dat bedrijf binnen, en dan heb je meteen ook je plaats op de pendelbus die je vanuit het Havendagdorp naar dat bedrijf brengt, en terug. Wil je in Gent bedrijven bezoeken waarvoor je je niet moet inschrijven, dan neem je de hop-on-hop-off bus die langs meerdere bedrijven rijdt. Ook voor alle rondvaarten moet je je vooraf inschrijven.

Een overzicht van alle activiteiten op en rond het water en in de bedrijven vind je op www.northseaport.com/havendagen. Op de website vind je ook informatie over toegankelijkheid voor mindervaliden en voor kinderen.