Nieuws

Leerlingen openen buffergebied Rieme-Noord in North Sea Port

Gepubliceerd op di 31 mei 2022
Tientallen leerlingen van 3 Evergemse basisscholen openden met een bosspel het nieuwe koppelingsgebied op de linkeroever van de Gentse Kanaalzone in North Sea Port.

Samen met de Evergemse burgemeester Joeri De Maertelaere ontdekten ze het nieuwe infobord waarvoor ze in de voorbije winterperiode tekeningen hebben gemaakt. De totempaal met bosdieren vormt een mooie blikvanger aan het speelbos. 

Biodiversiteit rond de haven 

De werken in het koppelingsgebied Rieme-Noord zijn afgerond. Een boomgaard met 38 fruitbomen, 20.000 m² nieuw bos, 34 dreefbomen en een brede struikengordel richting de aanpalende Zonneberg (met zonnepanelen) zal North Sea Port vanaf nu elk jaar een beetje kleurrijker en biodiverser maken. 

Het nieuwe bos en de buurttuin met boomgaard zullen enerzijds een groene buffer vormen tussen de woonkern van Rieme en de bedrijventerreinen ten noorden ervan en anderzijds een belevings- en ontmoetingsplek worden voor de bewoners van Rieme en de werknemers van de bedrijven. 

De gemeente Evergem gaat samen met de bewoners op zoek naar een passende naam voor deze nieuwe plek. 

Gemeenschappelijke financiering 

De inrichtingswerken kwamen er dankzij de financiële inspanningen van de Vlaamse overheid, North Sea Port en de gemeente Evergem. Het project kost in totaal 200.000 euro. Na de definitieve oplevering – binnen twee jaar – zal het projectbureau Gentse Kanaalzone het beheer opvolgen. 

Meer informatie over dit project lees je op de website van de Vlaamse Landmaatschappij.

6 groene buffers tussen woonkernen en haven 

In de Gentse Kanaalzone in North Sea Port richt de Vlaamse Landmaatschappij 16 groene koppelingsgebieden in. Die verbinden de lokale dorpskernen met de haven. Naast groene buffers zijn koppelingsgebieden ook zones waar bewoners, werknemers en bezoekers kunnen ontspannen en op een veilige manier van en naar het werk fietsen. De Vlaamse Landmaatschappij richt de koppelingsgebieden in, het beheer achteraf gebeurt door Project Gentse Kanaalzone. 

Meer informatie vind je op de website van de Vlaamse Landmaatschappij.

 

Foto: Vlaamse Landschapmaatschappij