Nieuws

North Sea Port trekt in Vlissingen nieuw logistiek project van DHG aan

Gepubliceerd op do 15 jun 2023
De Nederlandse projectontwikkelaar DHG nam in Vlissingen een 12 hectare groot terrein in concessie. De groep wil daar een hoogwaardig distributieplatform uitbouwen met 70.000 m² aan magazijnen. DHG versterkt zo zijn verankering in North Sea Port én de voor de haven strategische logistieke pijler.

In het Strategisch plan Connect 2025 zet North Sea Port in op zeven speerpuntsectoren waarin de haven een rol van betekenis wil spelen. Logistiek met toegevoegde waarde is er daar één van. In de voorbije jaren heeft de haven forse vooruitgang geboekt in het aantrekken van grote logistieke spelers en projectontwikkelaars. Zij bouwen hun aanwezigheid in de haven vaak in stappen verder uit.

DHG is daar een voorbeeld van. De groep heeft in Nederland en België in totaal al meer dan 1,3 miljoen vierkante meter aan magazijnen in portefeuille en koestert plannen voor fors meer. Een deel van die bijkomende capaciteit wil DHG in North Sea Port uit de grond stampen.

31 + 11+ 12

Het bedrijf streek vorig jaar in Vlissingen neer toen het een terminal van 31 hectare aan de Quarleshaven verwierf, in het raam van een overeenkomst met goederenbehandelaar Verbrugge. De bedoeling is daar 100.000 m² aan magazijnen gefaseerd uit te bouwen. Met een tweede transactie dreef DHG zijn aanwezigheid in Vlissingen intussen al verder op met 11 hectare.

Daar komt daar nu nog eens 12 hectare bij, met ruimte voor nog eens 70.000 m² aan magazijnen voor logistiek met toegevoegde waarde. Bedoeling is om daar op korte termijn mee van start te gaan. DHG past bij dit soort ontwikkelingen zijn eigen Smartlog-concept toe voor hoogwaardige distributiecentra die aan hoge specificaties voldoen en zo ontworpen zijn dat ze geschikt zijn voor uiteenlopende gebruikers.

Batterijen

DHG ziet in de duurzame economische bedrijvigheid en de multimodale mogelijkheden van North Sea Port belangrijke troeven voor zijn nieuwe locatie. Het rekent onder meer op een nauwe interactie met de aanpalende containerterminal voor binnenvaart bij Verbrugge. Dat schept kansen om containers zonder tussenkomst van vrachtwagens over te brengen naar de distributiecentra, wat kosten bespaart en emissies helpt vermijden.

Aan die verduurzaming steekt DHG graag een ander handje toe. De groep onderzoekt de mogelijkheid om de distributiecentra op deze locatie ook geschikt te maken voor de opslag van lithium-ion batterijen, in de verwachting dat de vraag naar capaciteit voor op- en overslag van deze batterijen door de voortschrijdende elektrificatie sterk zal toenemen.

Stevige verankering

Met de uitbreiding bij DHG klimt North Sea Port weer een trede hoger op de logistieke ladder. Het is iets wat Daan Schalck, de CEO van de haven, graag ziet gebeuren: “Door de uitbreiding met 12 hectare van de reeds aanwezige distributiecentra weet DHG zich verder te verankeren in North Sea Port. Hiermee kunnen we de opslag en distributie van goederen in onze haven samen verder doen groeien. North Sea Port zet immers graag in op logistiek met toegevoegde waarde. Zeker als die gebruik maakt van onze voortreffelijke achterlandverbindingen.

Foto: DHG