Nieuws

North Sea Port lid van Nederlandse Branchevereniging NLHydrogen

Gepubliceerd op di 30 mei 2023
De nieuwe branchevereniging voor waterstof - NLHydrogen - werd onlangs in Den Haag voorgesteld. Als grootste waterstofhub van de Benelux is North Sea Port hier uiteraard lid van.

NLHydrogen vertegenwoordigt bedrijven uit de hele waterstofketen. Er is aandacht voor zowel de afnemende sectoren als bedrijven die bij de productie en import van waterstof betrokken zijn. Met de lancering van de branchevereniging ontstaat een professionele organisatie met diverse leden, bestuur, staf en werklocatie. Dit past bij de snelle ontwikkeling van een waterstofeconomie in Nederland.

Verbindende rol

Waterstof speelt een cruciale rol in de energietransitie. De toepassingen zijn legio: waterstof kan dienen als halfproduct en energiedrager voor de industrie maar bijvoorbeeld ook als brandstof voor transport. Om de bedrijven die zich bezighouden met waterstof op weg te helpen in hun pionierswerk, is NLHydrogen opgericht – dé branchevereniging voor waterstof in Nederland.
De bijeenkomst werd bijgewoond door ongeveer 150 mensen uit onder meer de verschillende sectoren, overheid en maatschappelijke organisaties. Onder meer minister Rob Jetten van Klimaat en Energie onthulde de naam en het logo.

North Sea Port: grootste waterstofhub van Benelux

Het grensoverschrijdende industriecluster in North Sea Port is de grootste waterstofhub van de Benelux. Jaarlijks wordt er door bedrijven 580 kton waterstof geproduceerd en geconsumeerd.
De komende jaren zal de vraag naar duurzame waterstof als grondstof en brandstof in sectoren als staal, chemie, aluminium, kunstmest, raffinage, voeding, bouwmaterialen en transport toenemen. Dit stelt de bestaande industrie in staat om aan de nationale, Europese en mondiale klimaatdoelstellingen te voldoen. De beschikbaarheid van duurzame waterstof en de bijbehorende infrastructuur zal tevens nieuwe, innovatieve industrie aantrekken.

Lees hier meer over waterstof en het potentieel van North Sea Port.

Meer informatie over NLHydrogen vind je op de website van de branchevereniging. 

Beeld: NLHydrogen